Hoeden voor publiek van De Bestimming

MINNERTSGA – Minnertsga keert in november terug in Jaren ’50 sfeer voor het filmisch locatietheater De Bestimming, de leadjitter en it famke, dat in november wordt vertolkt. Het maakt deel uit van het hoofdprogramma van LF2018, van ûnder de toer. Voor stichting Grut Hermana de opvolger van BAUCK!
De grote kerkbrand op 3 juni 1947 maakte veel emoties los. Het duurde tot 1955 voordat de kerk was herbouwd. En daaromheen speelt het drama van de loodgieter die niet de schuld krijgt, maar wel wordt veroordeeld. Hij wil meehelpen met de herbouw. Vlak voor de opening loopt ook nog eens de dochter van de dominee weg. Daarover gaat De Bestimming, gemaakt door Sybe Joostema.
Om de sfeer van die tijd te pakken, rijden er jaren ’50 van Cars, Cola and Coins, het bedrijf met autoklassiekers van Albert Meijer uit de Westhoek. Er worden ook 200 hoeden uit die tijd aangeschaft en verzameld. Heren en dames krijgen voor de voorstelling een hoed of en hoedje om ook meteen in die tijd terug te zijn.
Hoeden, hoedjes, mantels, lange jassen getailleerde jurken, het was het typerend straatbeeld van november in die tijd. Een film uit 1953, die toen in Minnertsga is gedraaid, laat dat ook in werkelijkheid zien. Opvallend zijn dan de beelden, die laten zien dat het dak van de kerk nog niet geheel is hersteld.
Sijtze Sijens, de voorzitter van de stichting Grut Hermana, vindt die interactie met die tijd mooi. ,,Ik leau yn dit ferhaal en fyn it moai dat je op dy wize ek de minsken belûke kinne.’’ Er kwam gisteren ook het goede nieuws dat het VSBfonds een subsidie heeft toegekend van 7500 euro.