‘Perron Minnertsga’ brengt Minnertsga in De Bestimming terug in de jaren ‘50

MINNERTSGA-STADSKANAAL – Treinstation Stadskanaal veranderde deze maand in ‘Perron Minnertsga’ voor de opnames voor filmfragmenten die gebruikt gaan worden in het theaterspektakel De Bestimming, de Leadjitter en Famke, dat op 8 november in Minnertsga in première gaat.

Het is de laatste van een serie filmopnamen. Deze worden gemixt met theater, zang en muziek. Naast de toneelcast is er een projectkoor en het orkest Oranje in actie. Een fraaie mix in een spektakel dat de impact weergeeft van de kerkbrand in Minnertsga in 1947, het jaar met de koudste winter en daarna de heetste zomer van de eeuw. Een Leadjitter stichtte ongewild de brand toen hij de trap opgejaagd werd.

In Stadskanaal rijdt namelijk nog een dieseltrein van begin jaren ’50 op de Museumspoorlijn STAR (Stadskanaal Rail). En aangezien de stichting Grut Hermana de jaren ’50 in Minnertsga wil laten herleven, pasten deze opnames prima in de voorstelling. In de jaren ’50 liep nog een spoorlijn door Noordwest-Friesland, met een route naar Leeuwarden en naar Stiens.
Filmer Janco Krist maakte in Stadskanaal diverse opnames voor het fragment ‘De Flecht fan Famke’, dat straks terug te zien is in het theater De Bestimming, met door zangeres Lotte Broersma ingezongen muziek en orkestrale filmmuziek ‘To my Country’. Eerder waren er meerdere opnames, van brandscenes, een trapscene van de Leadjitter en de rit met de orgelpijpen in een jaren ’50 vrachtauto.

Foto’s: Sybe Joostema